Riwiera Makarska
Trogir
Szybenik

Potrwy rybne

W wodach Adriatyku żyje ponad 400 gatunków ryb. Najczęściej spotykane ryby w kuchni chorwackiej to barwena (arbun), dorada (orada), morszczuk (oslić), makrela (skuśa), piotrosz (Kovacs) i cefal (cipal). Warto również spróbować polecanego przez smakoszy kielca (zubatac), słynącego z białego, delikatnego mięsa. Wśród owoców morza królują mule, kalmary, ostrygi, homary, i ośmiornice.

Ryby przyrządza się na kilka sposobów: na gradele - pieczone na ruszcie na różnych rodzajach drewna, na lešo - gotowane w wodzie z dodatkiem przypraw, czy brodet - kawałki różnych ryb, podsmażanych a następnie gotowanych.

Specjalnością kuchni dalmatyńskiej są owoce morza, przyrządzane na różne sposoby. Z potraw  należy tu wspomnieć buzarę, czyli specjalnie ugotowane langustynki z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, pietruszki i wina. Wspomnieć należy również o risotto z owoców morza i czarnym risotto. To ostatnie swoją nazwę i kolor i niepowtarzalny smak zawdzięcza atramentowi z kalmarów, które razem z mątwami są składnikiem tej potrawy. Warto też spróbować kalmarów z pieca, ośmiorniczek z grilla, czy surowych ostryg skropionych cytryną z ostrą szalotką. Największe hodowle ostryg rozciągają się u wybrzeży Półwyspu Peljeśac w Zatoce Malostońskiej, w okolicach miasteczka Ston.

Dalmacja słynie również z zupy rybnej, która przygotowywana jest ze świeżych ryb morskich, oliwy z oliwek, czosnku, selera, pietruszki i ryżu.

W głębi lądu na stoły trafiają głównie pstrągi (pastrva) i karpie (śaran). Z karpia przyrządzany jest gęsty gulasz z papryką (fiś paprikaś).