Riwiera Makarska
Trogir
Szybenik

Potrawy mięsne

Kuchnia chorwacka obfituje w mięsa. Dużą popularnością cieszy się pieczona tradycyjnie na rożnie jagnięcina, przyprawiana czosnkiem i rozmarynem.

Jednym z najsłynniejszych dalmatyńskich dań jest prśut, czyli szynka przed wędzeniem suszona morskim wiatrem. Z Dalmacją związana jest również paśticada – wołowina marynowana przed gotowaniem, podawana z kluseczkami ziemniaczanymi. Spożywana jest ona często przy okazji ważnych wydarzeń i uroczystości.

W Górskim Kotarze i na wyżynach w głębi kraju popularna jest dziczyzna. Warto spróbować wyśmienity gulasz z dzika.

W Slawonii popularny jest Zagrebacki odrezak, czyli mięso wieprzowe smażone w bułce tartej, nadziewane serem i szynką. W całej Chorwacji przyrządzany jest cevapćići, Jest to mielone mięso wieprzowe, wołowe lub mieszanina różnych mięs czasami z niewielkim dodatkiem mąki, cebuli, czosnku, przypraw i ziół. Mięso jest grillowane lub smażone w formie podłużnych ruloników. Natomiast kotlet, w kształcie przypominający hamburgera, z trzech rodzajów mięsa mielonego nazywa się plejskavica, jest znany na całych Bałkanach.

Wpływy węgierskie w kuchni chorwackiej reprezentuje paprikaś. Jest to gulasz na mięsie, z ziemniakami, papryką, pieprzem i boczkiem lub pikantną kiełbasą.

Z kuchnią turecką związana jest potrawa zwana sarma, która przypomina polskie gołąbki. Jest to mięso mielone z ziołami i przyprawami, zawinięte w liść kapusty.

W centralnej i wschodniej części kraju, za przysmak uchodzi zupa wołowa lub z kurczaka, która jest długo gotowana z mięsem i warzywami, a następnie podawana z domowym makaronem lub kluskami przyprawionymi papryką i pietruszką.

Z chorwackich wędlin oprócz dalmatyńskiego prśutu, smakosze zachwalają kulen. To wytwarzana z mięsa wieprzowego sucha, wędzona, pikantna kiełbasa z dodatkiem papryki, której zawdzięcza swój czerwony kolor.