Riwiera Makarska
Trogir
Szybenik

Napoje

Bardzo ważną rolę w życiu Chorwatów pełni kawa, której picie jest prawdziwym rytuałem. Przesiadywanie w kawiarniach przy filiżance tego napoju jest częstym sposobem spędzania wolnego czasu. Kawa podawana jest jako espresso, bardzo silne w małych filiżankach, często ze szklanką wody. W głębi kraju nazywane przeważnie kava lub obićna kava. Natomiast kawa z mlekiem to kava s mlekom, a cappuccino to kapućino.

Jeśli ktoś nie lubi kawy może spróbować herbaty, czyli ćaj, lub jej odmiany owocowej (vaćni ćaj).

W upalne dni ugasimy pragnienie wodą mineralną w wersji gazowanej (mineralna voda gazirovana) lub niegazowanej (niegazirovana).

Chorwackie piwa to przede wszystkim Karlovaćko lub Oźujsko. Popularnością cieszą się także Laśko Zlatorog i PAN oraz ciemne piwo Tomislaw.

Chorwacja słynie ze znakomitych win, a historia uprawy winorośli ma na tym terenie około 6000 lat. W Chorwacji jest zarejestrowanych czterystu producentów wina. Kraj możemy podzielić na dwa regiony uprawy: kontynentalny i nadmorski. W skład regionu winiarskiego kontynentalnego Chorwacji wchodzi: część północno-zachodnia (Plješvica, Prigorje-Bilogora, Zagorje-Medjimurje, Pokuplje i Moslavina) i północno-wschodnia (Slavonja i Podunavije). Nadmorska część zawiera: Istrię i Chorwację Nadbrzeżną, północną Dalmację, Dalmację Zagorę, środkową i południową Dalmację.

Najlepsze wina czerwone pochodzą z regionu Dingac na półwyspie Peljeśac. Bardzo dobre czerwone wina pochodzą również z miasteczka Ivan Dolac znajdującego się na wyspie Hvar. Dobre wina białe wytwarzane są w Slawonii oraz Istrii (Malvazija), a także na wyspach Krk i Vis.

Dumą Chorwacji jest prośek, naturalne wysokiej jakości słodkie wino deserowe. Produkowane jest ono z podsuszanych winogron najwyższej jakości odmian. Specjalnymi metodami produkcji i długim okresem leżakowania uzyskuje się bursztynowa barwę oraz charakterystyczny, specyficzny smak i zapach.

Okolice Zadaru słyną z wyrobu maraskino – słodkiego likieru destylowanego z fermentowanego soku maraski, gorzkiej dzikiej wiśni dalmatyńskiej, zazwyczaj z dodatkami takimi jak wanilia, jaśmin lub gorzkie migdały.

Jednak najsłynniejszym chorwackim napojem jest rakija. Jest to napój alkoholowy otrzymywany przez destylację przefermentowanych owoców. Oryginalna rakija domowej roboty jest bardzo mocna i ma 50-70 % zawartości alkoholu. Spotkamy wiele rodzajów tego trunku w zależności od owoców z jakich został on wytworzony:

- śljivovica ze śliwek,

- lozovaća z winogron,

- kajsijevaća z moreli,

- kruśkovaća z grudzek,

- jabukovaća z jabłek,

- dunjevaća z pigwy,

- smokvovaća z figi,

lub dodatków jakie zostały dodane:

- travarica z ziołami,

- orahovaća z orzechami,

- medovaća z miodem,

- viśnjevac z wiśniami.