Owoce i warzywa

W przypadku kuchni śródziemnomorskiej nie sposób nie wspomnieć o oliwkach. Głównym miejscem jej uprawy są Istria, Kvarner i Dalmacja. Obecnie Chorwacja nie produkuje dużo oliwy, ale stawia na jej jakość. Stosowanie owoców i warzyw w kuchni zmienia się wraz z sezonem i regionem kraju. W części kontynentalnej, ze względu na długą i mroźną zimę je się dużo ziemniaków, czerwonej fasoli, kapusty, cebuli, czy papryki. W kuchni Kvarneru znajdziemy wiele potraw pachnących ziołowym aromatem. Używa się tu dużo szałwii, tymianku, rozmarynu i liścia laurowego. W Slawonii na stole znajdziemy liczne sałatki robione z białej lub czerwonej kapusty, zielonej sałaty, pomidora, papryki, cebuli przyprawione oliwą i octem.

Jeśli o dania warzywne to popularnością cieszy się zeljanica oraz bućnica. Ta pierwsza potrawa to ciasto filo nadziewane szpinakiem, serem twarogowym i śmietaną. Natomiast bućnica nadziewana jest dynią lub kabaczkiem.

Prawdziwym przysmakiem kuchni chorwackiej są trufle. Te niezwykle drogie grzyby, rosnące pod ziemią zbierane są przy pomocy specjalnie przeszkolonych w tym celu psów. Trufle występują na półwyspie Istria, gdzie łagodny klimat w połączeniu z żyznymi glebami stanowi dla nich idealne środowisko.