Kuchnia chorwacka

Kuchnia chorwacka jest urozmaicona, bogata i oferuje wyśmienite potrawy i wina. Wpływ na nią miały rozciągające się na przestrzeni wieków kontakty z innymi narodami: Węgrami, Austriakami, Włochami, Turkami, czy Serbami. Jest ona również zróżnicowana, jeśli chodzi o poszczególne regiony kraju.

Na wybrzeżu dominuje kuchnia śródziemnomorska, dania przyrządzanie są przeważnie z ryb, owoców morza i warzyw, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Spotkamy tu bazylię, liść laurowy, rozmaryn i szałwię. Wyborny smak potrawą nadają oliwki, których nie może zabraknąć w kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli chodzi o mięsa to powodzeniem cieszy się jagnięcina, cielęcina, a także drób. Mniej popularna jest za to wieprzowina.

Kuchnia kontynentalna oparta jest na daniach mięsnych. Dominuje tu wieprzowina, drób, dziczyzna  i ryby słodkowodne. Na północy kraju widoczne są wpływy węgierskie. Jeśli chodzi o warzywa to do kuchni trafiają ziemniaki, kapusta, cebula, czerwona, fasola, fasolka szparagowa, czy papryka.